Fosfor – budulec do zadań specjalnych
1 min readFosfor zalicza się do makropierwiastków, gdyż dzienne zapotrzebowanie organizmu względem niego wynosi 580 mg. Zaliczany jest do składników budulcowych, gdyż duże ilości fosforu znajdują się w kościach i zębach.
Rola fosforu w ludzkim organizmie jest bardzo wszechstronna. Pierwiastek bierze udział w mineralizacji kości i zębów, jak również uczestniczy w przemianach tłuszczy i węglowodanów. Jest również częścią wielu enzymów i jąder wszystkich komórek.
Fosfor jest powszechnie dostępny w produktach codziennej diety i nie stwierdza się jego niedoborów. Związki fosforu są dodawane do żywności również w procesach technologicznych, jako substancje zagęszczające itp. Duże ilości fosforu występują w nasionach słonecznika, serach żółtych i topionych, wędlinach, warzywach strączkowych czy produktach zbożowych. Fosfor pochodzący z dwóch ostatnich źródeł jest trudniej przyswajalny.
Zbyt duże ilości fosforu mogą utrudniać przyswajanie innych składników mineralnych, np. cynku, żelaza, magnezu czy miedzi.