Jakie są jej źródła witaminy C?
1 min readWitaminę C znajdziemy oczywiście we wszystkich preparatach multiwitaminowych, które dostępne są w aptece. Zakupić możemy również tabletki, które zawierają tylko ją. Warto jednak pamiętać, że o wiele zdrowej jest dostarczać sobie witaminę C wraz z pożywieniem. Znajdziemy ją między innymi w kiszonej kapuście.
Czym słodzić zamiast cukru?
Konieczność wyeliminowania cukru z diety dotyka coraz więcej osób. Nie oznacza to jednak, że w takim przypadku jesteśmy skazani na życie bez słodkości. Wystarczy sięgnąć po odpowiednią syntetyczną substancję słodzącą, czyli tak zwany słodzik. Ich wybór jest naprawdę ogromny.
Co mamy do wyboru?
W sklepach znajdziemy następujące rodzaje słodzików:
aspartam;
acesulfam;
sacharozę;
neotam.
Cechy charakterystyczne
Mimo tak wielu rodzajów słodzików wskazać można pewne cechy wspólne tej grupy środków spożywczych. Przede wszystkim są one o wiele słodsze od zwykłego cukru. Wiele osób uważa to za ich największą zaletę. Ich plusem jest również to, że odznaczają się wyjątkowo niską kalorycznością. Znaleźć można wśród nich również takie, które kalorii nie mają w ogóle. Słodziki nie powodują również zmian poziomu glukozy we krwi. Cecha ta sprawia, że bez najmniejszych obaw mogą po nie sięgać nawet osoby borykające się z cukrzycą.