Kiedy najlepiej zażywać błonnik?
1 min readBłonnik pokarmowy to składnik bardzo ceniony przez sportowców, kulturystów, osoby pracujące nad idealnym wyglądem swojej sylwetki czy walczące z nadwagą. Ten produkt diety bardzo korzystnie wpływa na przemiany metaboliczne, pozwala utrzymać pożądany poziom glicerydów i cholesterolu w organizmie, bardzo skutecznie oczyszcza także organizm z wszelkich toksyn. Z tego powodu w naszej codziennej diecie koniecznie powinny znaleźć się produkty zawierające właśnie błonnik, takie jak między innymi ciemne pieczywo, kasze, warzywa i owoce, makarony razowe itd. W niektórych przypadkach warto także wspomóc się odżywkami dla sportowców. Na rynku znajdziemy wiele tego typu preparatów zawierających np. błonnik owsiany lub też błonnik pochodzenia owocowego na błonnik jabłkowy. Po dania i preparaty zawierające ten składnik najlepiej sięgnąć rano, ponieważ dają one na dłużej poczucie sytości. Bezpośrednio po treningu nie do końca są wskazane. W tym czasie lepiej postawić na posiłki i suplementy, które dostarczą naszemu organizmowi więcej substancji odżywczych.