OCHRONA ŻOŁĄDKA – KAPSAICYNA
1 min readSuplementy zawierające kapsaicynę, jeden z najbardziej znanych składników ostrych papryczek, wbrew powszechnemu myśleniu potrafi chronić nasz żołądek. Jedzona w rozsądnych ilościach, zwiększa przepływ krwi w obrębie błony śluzowej żołądka. Z tego powodu wydzielane jest o wiele więcej śluzu, warunkującego prawidłowy przebieg różnych reakcji gastrycznych. Jak się okazuje, tak pobudzony żołądek bardziej pomyślnie wchłania inne substancje lecznicze.
Obniżenie cholesterolu Przyjmując suplementy z kapsaicyną oraz leki obniżające poziom cholesterolu możemy wywołać większą biodostępność leku. Szybciej obniżamy zatem poziom niebezpiecznej substancji i zabezpieczamy się przed chorobami.
Przeciw nowotworom Zgodnie z badaniami naukowymi kapsaicyna wykazuje całkiem sporą działalność przeciwnowotworową. Pobudza mechanizmy wspomagające walkę z zakażonymi komórkami. Dzięki kapsaicynie znacznie więcej chorych komórek przechodzi przez apoptozę (samoistne zniszczenie komórki), a zdrowe części są zabezpieczone przed podziałami komórkowymi, mogącymi doprowadzić je do stanu nowotworowego.