Tłuszcze – jakich unikać, jakie wybierać
1 min readDobrze zbilansowana dieta, także dieta odchudzająca, musi uwzględniać odpowiednią porcję tłuszczów. Te substancje odżywcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bez nich nie byłoby możliwe przyswajanie przez organizm pewnych witamin. Dlatego rezygnacja z tłuszczu lub radykalne jego zminimalizowanie w diecie, mogłoby doprowadzi do nieodpowiednich konsekwencji.
Trzeba raczej zastanowić się nad tym, jak mądrze wybierać tłuszcze. Trzeba na pewno unikać produktów gotowych, ciastek, słodyczy i cukierków – szczególnie tych najtańszych, gdyż zawierają one szkodliwe tłuszcze trans. Najbardziej szkodliwe, jak się okazuje, są tanie tłuszcze roślinne – to one w nadmiarze mogą bardzo szkodzić naszemu organizmowi, a naprawdę nietrudno dostarczać ich wysokiej dawki, właśnie sięgać po różne wysoko przetworzone produkty.
Tak więc tego typu tłuszcze należy wyeliminować, natomiast sięgać po zdrowe oleje roślinne z pierwszego tłoczenia – rzepakowy, słonecznikowy, lniany. Ich też należy używać z umiarem, lecz zawsze surówka czy sałatka warzywa muszą mieć ten dodatek – inaczej będą jałowe.