Źródła w diecie sportowej
1 min readZ całą pewnością każdy z nas wskaże przynajmniej kilka źródeł witaminy C. Znajdziemy ją między innymi w:
sokach z owoców cytrusowych – ważne jest jednak, aby były to soki świeżo wyciśnięte;
kapuście kiszonej;
kiszonych ogórkach;
natce pietruszki;
czarnych i czerwonych porzeczkach.
Dlaczego nie tłuszcze trans?
Coraz więcej słyszy się o konieczności zdrowego i racjonalnego odżywiania. Ma to szczególne znaczenie w przypadku sportowców, którzy muszą dostarczać sobie energii, jednocześnie unikając nadmiaru szkodliwych kalorii. W Ich diecie z całą pewnością nie mogą pojawić się wyjątkowo szkodliwe tłuszcze trans.
Jak wpływają na organizm?
Tłuszcze trans wywierają negatywny wpływ na całe nasze ciało. Ich nadmierne spożywanie prowadzi do powstawania miażdżycy naczyń krwionośnych. Jest to poważna choroba, której konsekwencją może być zawał mięśnia sercowego – stan bezpośrednio zagrażający naszemu życiu. Tłuszcze trans sprawiają również, że poziom glukozy we krwi ulega gwałtownym wahaniom. W efekcie może dojść do rozwoju cukrzycy typu drugiego, która wymaga podawania insuliny. Bez niego organizm nie będzie zdolny do prawidłowego funkcjonowania.