Błonnik – nie tylko przy diecie
- 342 Views
- Redaktor gcv.pl
- 6 lipca 2019
- Twist Power porady
Przez długie lata błonnik był składnikiem niedocenionym. Dopiero kiedy zrodził się trend zdrowego żywienia i dbania o dietę, zauważono, jak wiele pozytywnych właściwości się w nim kryje. Obecnie błonnik jest polecany osobom na diecie i tym, którzy chcą oczyścić swój organizm z pozostałości po przemianie materii.
Wyjątkowe zdolności błonnika mają źródło we fakcie, że nie jest on trawiony przez ludzki organizm. Przechodzi więc przez cały układ pokarmowy w niezmienionej formie i doskonale czyści jelita. Wyprowadza na zewnątrz wszystkie nieczystości i złogi pozostałe po przemianie materii, dzięki czemu osoby spożywające produkty bogate w błonnik czują się o wiele lżej. Znikają zaparcia i inne kłopoty natury jelitowej. Błonnik wspomaga też dietę, gdyż likwiduje uczucie głodu.
Błonnik spotkać można w wielu produktach spożywczych, a przede wszystkim w surowych warzywach i owocach, produktach zbożowych, kaszach czy fasolach. Można przyjmować go także w postaci poręcznego suplementu diety, który kupić można w aptekach i drogeriach.

- 6 kwietnia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
- 13 marca 2022
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
- 12 lutego 2022
Rośliny tylko ekologiczne
- 14 stycznia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
Rośliny tylko ekologiczne
Rozwiązanie dla osób z nadwagą
Na skurcze łydek i nie tylko
Czym jest Cholina
Pieczywo i makarony przed maratonem
Wapń – budulec kości