Chrom i jego właściwości
1 min readPozytywne właściwości chromu zostały odkryte stosunkowo niedawno. Dzięki temu wiemy, że właściwy poziom tego pierwiastka odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu.
Badania przeprowadzone na chromie wykazały, że odgrywa on niebagatelną rolę w zapobieganiu rozwoju cukrzycy typu II. Chrom pomaga przenikać glukozie do tkanek, gdzie może zostać ona przekształcona w energię. Reguluje poziom cukru, jak i również dobrego cholesterolu. Działanie chromu łączy się również z prawidłowo przebiegającym metabolizmem, w związku z czym minerał jest częstym składnikiem produktów mających wspomagać odchudzanie.
Chrom należy dostarczać organizmowi wraz z codzienną dietą. Znajduje się on w wielu produktach spożywczych, między innymi w jabłkach, kukurydzy, kaszach czy szparagach. Przyswajanie chromu utrudniają cukry proste, więc osoby, które jedzą zbyt wiele słodyczy, mogą mieć poważne problemy z właściwym poziomem pierwiastka.
Osoby, które stosują suplementację chromem, a równocześnie zażywają insulinę, niesteroidowe leki przeciwzapalane lub witaminę C, muszą zachować wysoką ostrożność i skonsultować się z lekarzem.