20 kwietnia 2024

BIOFLAWONOIDY w diecie sportowej

1 min read

Bioflawonoidy to specjalne barwniki mające właściwości przeciwutleniające. To naturalne składniki występujące w roślinach, związki chemiczne, które tak naprawdę od wieków znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej. Dopiero niedawno zaczęły one interesować także naukowców. Zauważyli, że ich działanie antyoksydacyjne jest wyjątkowo silne, bardziej nawet niż innych składników mineralnych oraz witamin.
W ziołach Bioflawonoidy znajdziemy przede wszystkim w ziołach, które tradycyjnie wykorzystywane są w celach leczniczych – może być to na przykład fiołek trójbarwny czy arnika górska, a także miłorząb japoński.
Codzienny element Wszystkie zioła, w których występują te substancje powinny stanowić codzienny element diety każdego, zdrowo odżywiającego się człowieka. Biowlafonoidy możemy także odnaleźć w owocach cytrusowych czy borówce czarnej. Jeżeli jednak nie zamierzasz ich szukać w ziołach czy naturalnych składnikach, to zawsze możesz zainwestować w suplementy bądź… w czerwone wino i gorzką czekoladę.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.