26 kwietnia 2024

Dobroczynne właściwości tranu

1 min read

Dobroczynne właściwości tranu są znane już od wielu lat. Obecnie tran przeżywa swój renesans, powracając w zmienionej i znacznie bardziej przyswajalnej formie. Wiele osób kojarzy tran z płynem o specyficznym smaku i aromacie. Współczesny tran występuje w kapsułkach lub kroplach, znacznie przyjemniejszych w odbiorze.
Mianem tranu określa się ciekły tłuszcz pochodzący z wątroby ryb dorszowatych. Tran posiada wiele właściwości cennych dla zdrowia człowieka. Tran wpływa pozytywnie na stany zapalne, podnosi odporność, wzmacnia kości i wzrok. Wykazano również doskonałe oddziaływanie tranu względem złego cholesterolu, co sprawia, że jest on sprzymierzeńcem odchudzania i układu sercowo-naczyniowego.
Obecnie wiele osób suplementuje tran. Podczas wyboru produktu trzeba zwrócić uwagę na poziom kwasów EPA i DHA, jak również obecność witamin A i D. Z przyjmowania tranu powinny zrezygnować osoby, które borykają się z niską krzepliwością krwi, ostrożność powinny zachować także osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.