Herbata czerwona kiedy stosować ?
1 min readCzerwona herbata stanowi jeden z popularniejszych produktów dietetycznych ostatnich lat. Nie dość, że dobrze smakuje to posiada jeszcze szereg cudownych właściwości. To wszystko w połączeniu z panującym trendem na zdrowy tryb życia i szczupłą sylwetkę sprawia, że czerwona herbata stała się po prostu modna. Główną zaletą czerwonej herbaty z perspektywy treningów i racjonalnego żywienia są jej właściwości wspomagające procesy odchudzania. Sprzyja przyspieszeniu metabolizmu, a co za tym idzie sprawia, że organizm sprawniej spala tkankę tłuszczową. Istnieją nawet badania dowodzące, że czerwona herbata odchudza, nawet bez zastosowania diety czy wdrożenia treningów, ale jak wiadomo nic nie dzieje się samo, dlatego warto traktować ją jako wspomagacz odchudzania, a nie złoty środek. Jej dodatkowym atutem jest udowodnione działanie antyoksydacyjne, zapobiegające starzeniu organizmu oraz rozwojowi chorób nowotworowych. Przygotowanie czerwonej herbaty jest bardzo proste, wystarczy woda o temperaturze 95 stopni i 5 minutowe parzenie.