KAPSAICYNA w diecie sportowej
1 min readPrzed wielu laty kapsaicyna była wykorzystywana przez ludzi jako środek znieczulający – używano jej, by załagodzić na przykład bóle zębów. Kapsaicyna, jeden ze związków w papryczkach chili, stała się w ostatnich latach przedmiotem wielu interesujących badań. Mimo, iż na początku kapsaicyna wywołuje ból i pieczenie, to w dalszym czasie sprawia, że zdecydowanemu pomniejszeniu ulega odpowiedź bólowa. Obecnie bardzo często kapsaicyna jest składnikiem kremów leczących bóle neuropatyczne bądź reumatoidalne.
Przeciwutleniacz Kapsaicyna wykazuje także właściwości przeciwutleniające, a zatem niszczące względem wolnych rodników. Dzięki jej działaniu w naszym organizmie zmniejszeniu ulega poziom reaktywnych form tlenu.
Metabolizm tkanki tłuszczowej Dzięki działaniu kapsaicyny dochodzi do oksydacji tkanki tłuszczowej, a zatem do zmniejszenia jej poziomu, a co za tym idzie – obniżenia masy ciała. Z tego powodu kapsaicyne bardzo często stosuje się w reduktorach masy – jeżeli spożywasz dużo papryczek chili, to szybko obniży Ci się łaknienie.