KAPSAICYNA w diecie sportowej
- 139 Views
- Redaktor gcv.pl
- 16 czerwca 2019
- Twist Power porady
Przed wielu laty kapsaicyna była wykorzystywana przez ludzi jako środek znieczulający – używano jej, by załagodzić na przykład bóle zębów. Kapsaicyna, jeden ze związków w papryczkach chili, stała się w ostatnich latach przedmiotem wielu interesujących badań. Mimo, iż na początku kapsaicyna wywołuje ból i pieczenie, to w dalszym czasie sprawia, że zdecydowanemu pomniejszeniu ulega odpowiedź bólowa. Obecnie bardzo często kapsaicyna jest składnikiem kremów leczących bóle neuropatyczne bądź reumatoidalne.
Przeciwutleniacz Kapsaicyna wykazuje także właściwości przeciwutleniające, a zatem niszczące względem wolnych rodników. Dzięki jej działaniu w naszym organizmie zmniejszeniu ulega poziom reaktywnych form tlenu.
Metabolizm tkanki tłuszczowej Dzięki działaniu kapsaicyny dochodzi do oksydacji tkanki tłuszczowej, a zatem do zmniejszenia jej poziomu, a co za tym idzie – obniżenia masy ciała. Z tego powodu kapsaicyne bardzo często stosuje się w reduktorach masy – jeżeli spożywasz dużo papryczek chili, to szybko obniży Ci się łaknienie.

- 3 stycznia 2021
Rola potasu w organizmie
- 9 października 2020
Trening na masę – jak skutecznie ćwiczyć w domu?
- 7 sierpnia 2020
Płatki kukurydziane dla ćwiczących
- 24 czerwca 2020
Rola potasu w organizmie
Trening na masę – jak skutecznie ćwiczyć w domu?
Płatki kukurydziane dla ćwiczących
Ranking spalaczy tłuszczy najlepszy
Herbata czerwona kiedy stosować ?
Kiedy kupować obuwie na trening ?
Pływanie jako element treningu
Suplementacja do treningu