Mikroelementy i ich rola
1 min readDo mikroelementów, czyli takich pierwiastków, które w organizmie człowieka występują w niewielkich ilościach, zaliczamy: fluor, żelazo, miedź, kobalt, mangan, cynk, jod, chrom, selen i inne.
– Żelazo – to bardzo ważny mikroelement, wchodzący w skład hemoglobiny i mioglobiny; w żywieniu sportowców to nieoceniony pierwiastek, którego niedobór prowadzi do obniżenia stężenia tych enzymów, które zawierają żelazo, a w konsekwencji – może przyczynić się do zmniejszonej produkcji energii;
– Miedź – bierze udział w wykorzystywaniu rezerw żelaza w sytuacji syntezy hemoglobiny, jest składnikiem wielu enzymów; jest niedobory są rzadko spotykane, ale w małych ilościach prowadzą do objawów niedokrwistości;
– Kobalt – wchodzi w skład witaminy B12, której zadaniem jest ochrona przed niedokrwistością; bierze udział w aktywacji tych enzymów, które są potrzebne do syntezy białka i w cyklu mocznikowym;
– Mangan – jest składnikiem wielu enzymów, które uczestniczą w tlenowym spalaniu węglowodanów, dlatego jego braki źle oddziałują na przemianę węglowodanów, a także tłuszczów i obniżają tym samym produkcję energii;
– Cynk – wchodzi w skład wielu enzymów, przyspiesza rozkład kwasu węglowego i tych enzymów, które biorą udział w trawieniu białek; w dużych ilościach może mieć działanie nawet śmiertelne;
– Jod – jako składnik hormonów (tyroksyny i trijodotyroniny)jest konieczny w prawidłowej przemianie materii;