26 listopada 2024

Niebagatelna rola tłuszczu

1 min read

Nie wolno lekceważyć znaczenia tłuszczy w codziennej diecie. Są to najbardziej kaloryczne składniki odżywcze, 1g tłuszczów dostarcza aż 9 kcal. Normy żywieniowe mówią, że tłuszcze powinny stanowić aż 25-30% wszystkich spożywanych kalorii. Tłuszcze mają do odegrania kluczowe role w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i nie można całkowicie wykluczać ich z diety.
Pod względem chemicznym tłuszcze dzielone są na:
tłuszcze proste czyli lipidy właściwe oraz woski
tłuszcze złożone – fosfolipidy, glikolipidy, lipoproteiny
Niezwykle cenną rolę pełnią w ludzkim organizmie nienasycone kwasy tłuszczowej, które powinny stanowić 3% wszystkich spożywanych tłuszczy. Zajmują się one budową błon komórkowych i regulowaniem poziomu cholesterolu we krwi. Wykazują również właściwości hamujące nadmierną kurczliwość naczyń krwionośnych.
Tłuszcze są ważnym elementem diety sportowców i innych osób troszczących się o zdrowy tryb życia, jednak trzeba pamiętać, by w zawierać w niej tłuszcze wartościowe, unikać zaś nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto wyrobić w sobie pozytywne nawyki żywieniowe, gdyż mają one wpływ na długość i jakość życia.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.