9 października 2024

Różne rodzaje białek

1 min read

Białko w diecie sportowca powinno składać się z kilku jego rodzajów, dzięki czemu uzyskuje się najlepsze efekty jego stosowania. Preparaty proteinowe mogą składać się z:
– białka serwatkowego – a ważnym aminokwasem, wchodzącym w skład tego białka jest leucyna, odpowiedzialna za stymulowanie rozwoju mięśni,
– kazeiny – charakteryzującej się długotrwałym trawieniem; cecha ta jest nieoceniona na przykład podczas snu, kiedy dochodzi do katabolizmu mięśniowego – dzięki kazeinie proces ten jest redukowany,
– białka sojowego – które spośród wszystkich produktów roślinnych odznacza się najwyższą wartością; warto zaznaczyć, iż ten rodzaj białka ma największe właściwości prozdrowotne – obniża poziom cholesterolu, stanowi profilaktykę przed osteoporozą i chorobami nowotworowymi,
– preparaty białkowe specjalnie dla alergików lub wegan, uzyskiwane na przykład z ryżu.
Wysokie wartości wymienionych rodzajów białek sprawiają, iż są one powszechnie stosowane w odżywkach białkowych, przeznaczonych specjalnie dla sportowców.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.