Zaspokoi twój organizm
1 min readBiałka posiadają różny skład aminokwasów. Wartość odżywcza białka w znacznym stopniu zależy od, ilości i proporcji aminokwasów w nich zawartych. Dla sportowców korzystających z białka szczególną role odgrywa pełnowartościowe, które zawiera dużą wartość biologiczną. Są to produkty pochodzenia zwierzęcego typu np. mięso, jaja, mleko, ryby oraz wszelkiego rodzaju produkty mleczne. Natomiast białko niepełnowartościowe ma pochodzenie roślinne, są to np. produkty zbożowe oraz nasiona strączkowe. Odżywianie u osób uprawiających sport, wymaga zwiększenia energii jak i również wartości odżywczych, w tym właśnie białek. Niemniej jednak należy pamiętać, że zwiększenie zapotrzebowania na białko dla sportowca jest uwarunkowane dużym wpływem wysiłku fizycznego na jego metabolizm. Zapotrzebowanie na białko u sportowców jest uzależnione od czasu trwania, płci, wielu, charakteru oraz intensywności wysiłku. Każdy sportowiec powinien przeanalizować swój czas treningów, i ustalić sobie odpowiednią dietę do swojego organizmu.