Cały posiłek w małym batonie
1 min readSportowe batony to w ostatnim czasie jeden z najlepszych wynalazków dla sportowców. Praktycznie zrewolucjonizowały one odżywianie w czasie uprawiania sportu. Są niewielkie i poręczne, a mogą zastąpić cały posiłek. Dostarczają znakomitej jakości białek i produktów energetycznych, które są na dodatek łatwo przyswajalne. Obecnie można kupić trzy rodzaje sportowych batonów – energetyczne, białkowe (proteinowe) i białkowo-węglowodanowe. Różnią się one składem i proporcjami składników odżywczych. Batony białkowe dostarczają dobrej jakości białek i uzupełniają diety wysokobiałkową i niskowęglowodanową. Spożywa się je po treningu, szczególnie intensywnym. Należy je popić sporą ilością płynów. Batony energetyczne mają przede wszystkim dostarczyć energii i świetnie się sprawdzają w sportach wytrzymałościowych. W ich składzie jest bardzo dużo węglowodanów i niewielka ilość białek oraz soli mineralnych. Batony węglowodanowo-białkowe to połączenie niezbędnych, pełnowartościowych składników w specjalnie dobranych proporcjach. Powinno się po nie sięgać po treningu czy dużym wysiłku lub też gdy przerwa między tradycyjnymi posiłkami jest duża.