Co takiego tkwi w osławionym błonniku?
1 min readO błonniku pokarmowym możemy ostatnimi czasy słyszeć bardzo wiele. Z czego wynika jego popularność i czy w istocie nie może go zabraknąć w naszej codziennej diecie? Chociaż nie jest to jakimś rewolucyjnym odkryciem, to jednak wciąż należy podkreślać, że błonnik jest nieocenionym składnikiem naszej diety. Jego walory powinny docenić w zasadzie wszyscy, ale w szczególności osoby aktywne fizycznie czy te odchudzające się. Błonnik pokarmowy bardzo często jest porównywany do swego rodzaju miotełki, która oczyszcza nasze jelita ze wszystkiego, co zbędne. W związku z tym korzystnie wpływa na procesy metaboliczne, usprawnia pracę jelit, reguluje poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza nasz organizm z toksyn. To tylko niektóre z jego dobroczynnych działań. Składnik ten obniża również poziom trójglicerydów we krwi, minimalizując tym samym ryzyko miażdżycy. Błonnik daje poczucie sytości, jak również wpływa na indeks glikemiczny innych zjadanych potraw, dzięki czemu jest tak skuteczny w walce ze zbędnymi kilogramami.