Dla osób z nietolerancją białek zwierzęcych
1 min readRola białka, w przypadku osób regularnie trenujących i aktywnych fizycznie, jest praktycznie nieoceniona. Proteina pozwala w bardzo szybkim zregenerować nasze mięśnie, wpływa także pozytywnie na budowę tkanki mięśniowej. Między innymi z tych powodów bardzo chętnie sięgają po nie kulturyści. Białka dzielimy na pełnowartościowe, dostarczające organizmowi wszelkich niezbędnych aminokwasów (to białka pochodzenia zwierzęcego) oraz białka niepełnowartościowe, które nie zawierają wszystkich tych aminokwasów lub też zawierają je w śladowych, niewystarczających dla naszego organizmu ilościach (białka pochodzenie roślinnego). Proteiny pochodzenia roślinnego wypadają w tym porównaniu nieco słabiej. Z tego powodu sportowcy zazwyczaj sięgają po białka odzwierzęce, np. białka serwatkowe, kazeinowe czy białka jaj. Jedynym chlubnym wyjątkiem wśród protein roślinnych jest soja. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie tolerują np. laktozy czy białka kurzego. Ponadto białko sojowe, poza wymienionymi wyżej właściwościami, wspomaga także nasz układ kostny oraz odporność.