Dla osób z nietolerancją białek zwierzęcych
- 164 Views
- Redaktor gcv.pl
- 25 czerwca 2019
- Twist Power porady
Rola białka, w przypadku osób regularnie trenujących i aktywnych fizycznie, jest praktycznie nieoceniona. Proteina pozwala w bardzo szybkim zregenerować nasze mięśnie, wpływa także pozytywnie na budowę tkanki mięśniowej. Między innymi z tych powodów bardzo chętnie sięgają po nie kulturyści. Białka dzielimy na pełnowartościowe, dostarczające organizmowi wszelkich niezbędnych aminokwasów (to białka pochodzenia zwierzęcego) oraz białka niepełnowartościowe, które nie zawierają wszystkich tych aminokwasów lub też zawierają je w śladowych, niewystarczających dla naszego organizmu ilościach (białka pochodzenie roślinnego). Proteiny pochodzenia roślinnego wypadają w tym porównaniu nieco słabiej. Z tego powodu sportowcy zazwyczaj sięgają po białka odzwierzęce, np. białka serwatkowe, kazeinowe czy białka jaj. Jedynym chlubnym wyjątkiem wśród protein roślinnych jest soja. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie tolerują np. laktozy czy białka kurzego. Ponadto białko sojowe, poza wymienionymi wyżej właściwościami, wspomaga także nasz układ kostny oraz odporność.

- 24 lutego 2021
Cynk – niedoceniony, a ważny
- 3 stycznia 2021
Rola potasu w organizmie
- 9 października 2020
Trening na masę – jak skutecznie ćwiczyć w domu?
- 7 sierpnia 2020
Cynk – niedoceniony, a ważny
Rola potasu w organizmie
Trening na masę – jak skutecznie ćwiczyć w domu?
Płatki kukurydziane dla ćwiczących
Ranking spalaczy tłuszczy najlepszy
Herbata czerwona kiedy stosować ?
Kiedy kupować obuwie na trening ?
Pływanie jako element treningu