Kakao to doping!
1 min readKakao obniża ryzyko zapadnięcia na wiele chorób i infekcji, jak choroby układu krążenia, demencję czy cukrzycę. To wszystko za sprawą zawartości flawonoidu, który obecny jest również w czerwonym winie i w gorzkiej czekoladzie. Niedawno, naukowcy odkryli kolejny fakt na rzecz kakao – jest on naturalnym dopalaczem, który korzystnie wpływa na wydolność sportowców. Zostały przeprowadzone badania w klinice uniwersyteckiej w Dusseldorfie. Dwustu kolarzy piło dwa razy dziennie przez tydzień napój na bazie kakao. W ten sposób, sportowcy dostarczali własnemu organizmowi około 40 mg flawonoidów dziennie. Po tygodniu, okazało się, że poprawie uległa zarówno wydolność krążenia oraz efektywność sportowców. Jak widać, kakao jest nie tylko pyszne, ale jest także naturalnym i dopuszczalnym dopalaczem. Warto więc, przez ważnymi zawodami, ale także na co dzień, pić ten kakaowy napój! Wybierajmy jednak naturalne kakao, nie popularne ostatnio napoje granulowane o jego smaku. Gorzka czekolada również jest dopuszczalna!