Batony coraz popularniejsze w sporcie
- 336 Views
- Redaktor gcv.pl
- 8 lutego 2019
- Twist Power porady
W ostatnich latach coraz większą popularność w sporcie zaczynają zdobywać specjalne batony. Przeznaczone są dla osób, które muszą wykonywać intensywny wysiłek fizyczny. Świetnie się sprawdzają przy długim wysiłku, np. w kolarstwie czy w górach. Baton, mimo niewielkiej objętości jest właściwie pełnowartościowym posiłkiem. Jego bardzo skoncentrowane wartości odżywcze pozwalają w szybki i skuteczny sposób zastąpić odżywczy posiłek, na który nie ma czasu. Baton można bowiem spożywać w czasie bardzo krótkiej przerwy lub w czasie np. jazdy rowerem czy biegu. Co zwykle zawierają te specjalnie zaprojektowane przez specjalistów batony? Są tu doskonale dobrane, łatwo przyswajalne składniki odżywcze, a wśród nich białka, kolagen, węglowodany, sole mineralne. Z reguły batony mają też dodatkowe aminokwasy oraz lecytynę. To wszystko sprawia, że po zjedzeniu batona organizm ma doskonale i szybko uzupełnione niezbędne składniki. Coraz częściej baton zastępuje słodycze, które były stosowane jako szybkie paliwo dla organizmu, choć jak się okazuje, nie zawsze najkorzystniejsze dla zdrowia.

- 6 kwietnia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
- 13 marca 2022
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
- 12 lutego 2022
Rośliny tylko ekologiczne
- 14 stycznia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
Rośliny tylko ekologiczne
Rozwiązanie dla osób z nadwagą
Na skurcze łydek i nie tylko
Czym jest Cholina
Pieczywo i makarony przed maratonem
Wapń – budulec kości