Kondycja a tłuszcz
1 min readTłuszcze wiążą się z zasadą zdrowego żywienia, co jest bardzo ważne dla organizmu, dzielą się na złożone i proste. W tłuszczach spożywczych najczęściej występują jako kwasy tłuszczowe nienasycone, które bardzo często są płynne i występują w dużych ilościach, kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Tłuszcze jadalne najczęściej są pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. W Polsce głównym źródłem tłuszczu roślinnego są margaryny oraz produkty zbożowe, co sprawia iż w organizmie człowieka tłuszcze sprawują różnorodne funkcje. Nadmierne spożywanie tłuszczu może spowodować u człowieka otyłość. Otyłość jak wiadomo jest chorobą przewlekłą, doprowadzającą często do cukrzycy, choroby wieńcowej, niektórych nowotworów, ale i również do nadciśnienia tętniczego. Niekorzystnie wpływa na układ krwionośny, co może doprowadzić do zaburzeń. Tak więc tłuszcze w naszym organizmie są niezbędne, ale spożywane w nadmiarze prowadzić mogą do szeregu skutków ubocznych, które mogą być groźne dla naszego życia.