Rola żelaza w organizmie jaka ?
1 min readŻelazo jest składnikiem mineralnym niezwykle ważnym dla organizmu. Nie występuje ono w stanie wolnym w ludzkim ciele, ale jest częścią najważniejszych białek: hemoglobiny, mioglobiny, oraz center aktywnych licznych enzymów. Głównym zadaniem żelaza w organizmie jest transport cząsteczek tlenu do narządów i mięśni.
Niedobory żelaza prowadzą do anemii i niedokrwistości. Szczególnie groźne są one dla kobiet w ciąży, gdyż właściwy poziom żelaza wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Objawami niedoboru żelaza najczęściej są siniaki, krwawienie z nosa, osłabienie, zaburzenia rytmu serca lub obniżenie koncentracji.
Żelazo jest dostarczane do organizmu z pożywieniem i jest ono dzielone na:
hemowe – pochodzenia zwierzęcego
niehemowe – pochodzenia roślinnego
Żelazo hemowe jest lepiej przyswajane i wyróżnia się wyższą biodostępnością.
Cennym źródłem żelaza w codziennej diecie są: wątróbka, chude mięso czerwone, żółtka jaj, rośliny strączkowe, buraki i botwinka oraz suszone owoce. Zbyt duże ilości żelaza mogą odkładać się w wątrobie i trzustce oraz powodować choroby serca.