Tłuszcz jest niezbędny, ale nie każdy
1 min readJeść tłuszcz czy go zupełnie wykluczyć? Nawet w restrykcyjnie diecie odchudzającej, a tym bardziej w diecie sportowej nie powinno brakować tłuszczów. Są one bardzo ważne dla prawidłowego odżywiania, a tym samym funkcjonowania organizmu. Niektóre z witamin są rozpuszczalne w tłuszczach i inaczej ich organizmowi nie dostarczymy. Tłuszczu nie powinno się jest zbyt wiele, najważniejsze jest jednak, aby były to dobre tłuszcze, zawierające dużo wielo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonałym źródłem będą orzechy, pestki, tofu, siemię lniane, ryby. Te ostatnie zawierają też kwasy tłuszczowe z rodziny Omega Ostatnio podkreśla się ich rolę w organizmie. Ale nie tylko dostarczenie witamin jest rolą tłuszczów. To także jedno z podstawowych źródeł energii dla organizmu. Ilość spożywanych tłuszczy nie powinna przekraczać 30% zapotrzebowania na energię. Oprócz tych widzialnych, typu olej czy masło, jest jeszcze tłuszcz ukryty, np. w mięsie. Sportowcy powinni pamiętać, że w kilka godzin po zjedzeniu tłuszczu krew staje się nieco gęstsza i gorzej transportuje tlen. A to może zaważyć na wynikach treningu czy startu w zawodach, bo mięśnie są gorzej natlenione.