3 października 2022

Batonik proteinowy nie taki dobry

1 min read

Osoby, które chcą w szybkim czasie uzupełnić niedobory białka, sięgają najczęściej po batony proteinowe. Ich skład podlega zmianie wraz ze zmieniającymi się trendami żywieniowymi. Po okresie „antytłuszczu” nastąpił czas produktów niskowęglowodanowych o wysokiej zawartości białka. W celu zmniejszenia kaloryczności oraz poziomu cukru we krwi, zwykły cukier uległ zastąpieniu cukrami alkoholowymi. Czy jednak batonik proteinowy jest tak bardzo zdrowy? Okazje się, że nie do końca. Podczas porównywania go do batoników czekoladowych, wykazano, że ten czekoladowy bardziej oddziałuje na stężenie glukozy we krwi, ale jednak białkowy odpowiednik ma duży wpływ na uwalnianie trójglicerydów i insuliny. Wysoki wyrzut trójglicerydów i insuliny do krwi, jest świetnym środowiskiem do uwalniania hormonu LPL- lipazy lipoproteinowej- która znajduje się w różnych tkankach obwodowych, a aktywowana jest przez insulinę w tkance tłuszczowej. Oznacza to, iż zamiast pomóc nam w utracie kilogramów, batonik może ją nawet utrudnić! W innych przypadkach może się również przyczynić do dalszego gromadzenia się tkanki tłuszczowej.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.