Błonnik – czym jest i jak działa?
1 min readBłonnik, znany również pod określeniem „włókno pokarmowe”, jest substancją pochodzenia roślinnego, nie ulegającą trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Odgrywa bardzo ważną rolę w procesie działania całego układu trawiennego. Wśród składników błonnika wymieniamy przede wszystkim celulozę, pektyny i ligninę. Wyróżnia się w nim również składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie.
Błonnik ceniony jest ze względu na szereg właściwości, w tym: obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszanie wchłaniania cholesterolu, powolny rozkład węglowodanów, regulowanie rytmu wypróżnień. Co ważne, w żaden sposób nie zwiększa wartości energetycznej posiłku, posiada jednak zdolność do pęcznienia w żołądku co sprawia wrażenie sytości i zapobiega szybkiemu sięganiu po kolejny posiłek. Ze względu na swoje liczne właściwości suplementacja diety błonnikiem pokarmowym zalecana jest przez dietetyków w szczególności osobom chorym na miażdżycę czy cukrzycę,a le również sportowcom czy osobom bardzo aktywnym.