Błonnik – czym jest i jak działa?
- 156 Views
- Redaktor gcv.pl
- 17 lutego 2019
- Twist Power porady
Błonnik, znany również pod określeniem „włókno pokarmowe”, jest substancją pochodzenia roślinnego, nie ulegającą trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Odgrywa bardzo ważną rolę w procesie działania całego układu trawiennego. Wśród składników błonnika wymieniamy przede wszystkim celulozę, pektyny i ligninę. Wyróżnia się w nim również składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie.
Błonnik ceniony jest ze względu na szereg właściwości, w tym: obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszanie wchłaniania cholesterolu, powolny rozkład węglowodanów, regulowanie rytmu wypróżnień. Co ważne, w żaden sposób nie zwiększa wartości energetycznej posiłku, posiada jednak zdolność do pęcznienia w żołądku co sprawia wrażenie sytości i zapobiega szybkiemu sięganiu po kolejny posiłek. Ze względu na swoje liczne właściwości suplementacja diety błonnikiem pokarmowym zalecana jest przez dietetyków w szczególności osobom chorym na miażdżycę czy cukrzycę,a le również sportowcom czy osobom bardzo aktywnym.

- 24 lutego 2021
Cynk – niedoceniony, a ważny
- 3 stycznia 2021
Rola potasu w organizmie
- 9 października 2020
Trening na masę – jak skutecznie ćwiczyć w domu?
- 7 sierpnia 2020
Cynk – niedoceniony, a ważny
Rola potasu w organizmie
Trening na masę – jak skutecznie ćwiczyć w domu?
Płatki kukurydziane dla ćwiczących
Ranking spalaczy tłuszczy najlepszy
Herbata czerwona kiedy stosować ?
Kiedy kupować obuwie na trening ?
Pływanie jako element treningu