Kolagen w jadłospisie
- 303 Views
- Redaktor gcv.pl
- 6 lipca 2019
- Twist Power porady
Kolagen to jedno z białek niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Szczególne zapotrzebowanie na kolagen posiadają sportowcy. Białko to odpowiada za budowę zdrowej, ładnej skóry, mocnych włosów, białych zębów bez próchnicy. Ponadto odpowiada ono za prawidłowe funkcjonowanie stawów i chrząstek. Jego niedobór objawia się brzydką cerą, słabymi słowami, próchnicą, jak również skłonnością do kontuzji kolan czy łokci, a nawet zapaleniem stawów. Gdy widzimy u siebie takie objawy, powinniśmy szczególnie zadbać o spożywanie odpowiedniej ilości białka, a zwłaszcza kolagenu. Warto w takim momencie uciec się do suplementów. Kolagen zawiera większość białkowych odżywek skomponowanych dla sportowców. Możemy też go znaleźć w specjalnych preparatach, nastawionych na dostarczanie organizmowi tego konkretnego rodzaju białka. Nie zapominajmy również o naturalnych źródłach białek, takich jak mleko, jajka, drób, ryby, orzechy, soja, soczewica, fasola, groszek, groch, pestki dyni i słonecznika, jak również ziarenka sezamu.

- 6 kwietnia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
- 13 marca 2022
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
- 12 lutego 2022
Rośliny tylko ekologiczne
- 14 stycznia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
Rośliny tylko ekologiczne
Rozwiązanie dla osób z nadwagą
Na skurcze łydek i nie tylko
Czym jest Cholina
Pieczywo i makarony przed maratonem
Wapń – budulec kości