Kolagen w jadłospisie
- 134 Views
- Redaktor gcv.pl
- 6 lipca 2019
- Twist Power porady
Kolagen to jedno z białek niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Szczególne zapotrzebowanie na kolagen posiadają sportowcy. Białko to odpowiada za budowę zdrowej, ładnej skóry, mocnych włosów, białych zębów bez próchnicy. Ponadto odpowiada ono za prawidłowe funkcjonowanie stawów i chrząstek. Jego niedobór objawia się brzydką cerą, słabymi słowami, próchnicą, jak również skłonnością do kontuzji kolan czy łokci, a nawet zapaleniem stawów. Gdy widzimy u siebie takie objawy, powinniśmy szczególnie zadbać o spożywanie odpowiedniej ilości białka, a zwłaszcza kolagenu. Warto w takim momencie uciec się do suplementów. Kolagen zawiera większość białkowych odżywek skomponowanych dla sportowców. Możemy też go znaleźć w specjalnych preparatach, nastawionych na dostarczanie organizmowi tego konkretnego rodzaju białka. Nie zapominajmy również o naturalnych źródłach białek, takich jak mleko, jajka, drób, ryby, orzechy, soja, soczewica, fasola, groszek, groch, pestki dyni i słonecznika, jak również ziarenka sezamu.

- 3 stycznia 2021
Rola potasu w organizmie
- 9 października 2020
Trening na masę – jak skutecznie ćwiczyć w domu?
- 7 sierpnia 2020
Płatki kukurydziane dla ćwiczących
- 24 czerwca 2020
Rola potasu w organizmie
Trening na masę – jak skutecznie ćwiczyć w domu?
Płatki kukurydziane dla ćwiczących
Ranking spalaczy tłuszczy najlepszy
Herbata czerwona kiedy stosować ?
Kiedy kupować obuwie na trening ?
Pływanie jako element treningu
Suplementacja do treningu