5 października 2022

Co zawierają?

1 min read

Algi są doskonałym źródłem:
żelaza;
witaminy K, E, C;
witamin z grupy B;
błonnika;
przeciwutleniaczy.
Czym słodzić zamiast cukru?
Wiele osób nie jest w stanie zaakceptować smaku kawy czy herbaty bez dodatku cukru. Często jednak ograniczenie spożywania kalorii jest niezbędne, jeśli chce myśleć się o niższej wadze. W takim wypadku z pomocą przychodzą słodziki, czyli substancje słodzące. Poznajmy je nieco bliżej.
Wielki wybór
Obecnie możemy wybierać między następującymi substancjami słodzącymi:
acesulfam;
aspartam;
sacharyna;
sukraloza;
neotam;
neohespoerydyna.
Popularny aspartam
Za najbardziej popularny syntetyczny słodzik uważany jest obecnie aspartam. Już niewielka tabletka wystarczy, aby osłodzić duży kubek kawy czy herbaty. Jego wadą jest jednak niemożność używania do pieczenia i gotowania. Poddawany takim obróbkom termicznym nabiera bardzo nieprzyjemnego smaku. Jego stosowanie zabronione jest w przypadku osób, które chorują na fenyloketonurię.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.