Co zawierają?
- 303 Views
- Redaktor gcv.pl
- 3 lipca 2019
- Twist Power porady
Algi są doskonałym źródłem:
żelaza;
witaminy K, E, C;
witamin z grupy B;
błonnika;
przeciwutleniaczy.
Czym słodzić zamiast cukru?
Wiele osób nie jest w stanie zaakceptować smaku kawy czy herbaty bez dodatku cukru. Często jednak ograniczenie spożywania kalorii jest niezbędne, jeśli chce myśleć się o niższej wadze. W takim wypadku z pomocą przychodzą słodziki, czyli substancje słodzące. Poznajmy je nieco bliżej.
Wielki wybór
Obecnie możemy wybierać między następującymi substancjami słodzącymi:
acesulfam;
aspartam;
sacharyna;
sukraloza;
neotam;
neohespoerydyna.
Popularny aspartam
Za najbardziej popularny syntetyczny słodzik uważany jest obecnie aspartam. Już niewielka tabletka wystarczy, aby osłodzić duży kubek kawy czy herbaty. Jego wadą jest jednak niemożność używania do pieczenia i gotowania. Poddawany takim obróbkom termicznym nabiera bardzo nieprzyjemnego smaku. Jego stosowanie zabronione jest w przypadku osób, które chorują na fenyloketonurię.

- 6 kwietnia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
- 13 marca 2022
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
- 12 lutego 2022
Rośliny tylko ekologiczne
- 14 stycznia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
Rośliny tylko ekologiczne
Rozwiązanie dla osób z nadwagą
Na skurcze łydek i nie tylko
Czym jest Cholina
Pieczywo i makarony przed maratonem
Wapń – budulec kości