Czy taki dobry batonik proteinowy?
1 min readRynek ze suplementami dla osób aktywnie fizyczne ulega ekstremalnemu rozrostowi. Na tym rynku wśród napoi energetycznych czy odżywek, obecne są również batony proteinowe. Z całą pewnością takie batoniki są mniej kaloryczne od czekoladowych. Jednak czy do końca? Podczas ich porównania odkryto, że czekoladowy produkt miał większy pływ na poziom glukozy we krwi, ale jednak batonik proteinowy także przyczynia się do uwalniania trójglicerydów i insuliny. Ich wysoki wyrzut do krwi stwarza środowisko do uwolnienia hormonu lipazy lipoproteinowej, który aktywowany jest przez insulinę w tkance tłuszczowej. Dla większości osób, jedzenie kupnych batonów białkowych wcale nie pomoże w zrzuceniu masy, a utrudni jej utratę, przyczyniając się nawet do jej dalszego gromadzenia. Jednak skład batoników zmienia się zarazem z żywieniową modą. Po czasie antytłuszczowego trendu, nastaje czas produktów wysokobiałkowych a niskowęglowodanowych. Z ciekawością możemy spoglądać w przyszłość, wyczekując co przyniosą nam kolejne fitnessowe trendy na najbliższe lata.