23 kwietnia 2024

Czym jest Karnityna

1 min read

Karnityna należy do organicznych związków chemicznych i jest syntetyzowana w nerkach, wątrobie oraz mózgu, a jej duża ilość znajduje się w tkance mięśniowej. Jako suplement diety powinna być podawana w formie naturalnej, czyli jako „L-karnityna”. Dodatkowa podaż tego związku jest zalecana weganom, osobom stosującym bardzo intensywne i forsowne treningi oraz ciężko pracującym fizycznie.
Bogate źródła karnityny stanowi:
– mięso wieprzowe,
– mięso wołowe,
– mleko,
– mięso kurcząt,
– dorsze,
– awokado i szparagi,
– pieczywo pełnopszenne,
– lody.
Jeżeli nie jesteśmy w stanie zapewnić wystarczającej podaży karnityny z codziennymi posiłkami, warto ją dodatkowo suplementować. Preparaty zawierające ten związek pozytywnie wpływają na układ krwionośny, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów w organizmie, podnoszą wydolność fizyczną, opóźniają postęp choroby Alzheimera, a także łagodzą objawy depresji wśród osób starszych.
Środki z L-karnityną bardzo często są stosowane przez sportowców trenujących dyscypliny siłowe, bądź przez osoby chcące szybko zwiększyć masę oraz siłę, ponieważ stanowi idealne źródło energii, a także przyspiesza spalanie tłuszczów.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.