Fruktoza – czym jest?
1 min readFruktozą określamy organiczny związek chemiczny z grupy sacharydów. Fruktoza jest bardzo wolno przyswajana, przez co pozwala na stopniowe uwalnianie energii podczas długotrwałego wysiłku fizycznego. Produkty bogate we fruktozę zalecane są przede wszystkim sportowcom wytrzymałościowym: kolarzom, maratończykom. Fruktoza dostępna jest w naturalnych produktach takich jak miód, najczęściej jednak jest ona suplementowana – znajdziemy ją przede wszystkim w licznych suplementach diety dla sportowców. Fruktoza, obok sacharozy oraz glukozy stanowi jeden z najważniejszych składników diety każdego sportowca. Nie tylko jest ona dostawcą energii, ale reguluje i wspomaga również pracę serca, działa pozytywnie na układ nerwowy, może również być stosowana zapobiegawczo w profilaktyce nowotworowej. Fruktoza stanowi również składnik wielu odżywek węglowodanowych, dedykowanych sportowcom. Odpowiednie przyjmowanie tych produktów pozwala na zwiększenie efektywności podczas treningu oraz zwiększenie czasu pracy mięśni.