23 kwietnia 2024

Jakie tłuszcze wybierać

1 min read

Osobom dbającym o linię tłuszcz kojarzy się z czymś, czego należy unikać. Tymczasem całkowicie beztłuszczowa dieta jest w dużej mierze jałowa – w tłuszczach rozpuszczalne są bezcenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy, dlatego nie można sobie pozwolić na to, by ten składnik całkowicie pomijać.
Wielkim błędem jest chociażby sięganie po bardzo niskotłuszczowe lub też w ogóle pozbawione tłuszczu produkty mleczne, nabiał itd. Takie produkty są bezwartościowe, gdyż organizm nie pobiera z nich cennej witaminy D. Podobnie surówki – muszą być podane z oliwą lub odrobiną majonezu.
Tutaj nie chodzi o to, że warzywa mają w tym tłuszczu pływać, lecz by po prostu tego typu dania były zawsze w ten sposób podawane, z odrobiną zdrowego, wartościowego oleju, który sam w sobie też jest nośnikiem cennych substancji, np. kwasów tłuszczowych omega. Przede wszystkim zaś należy unikać tłuszczów tanich roślinnych – tzw. trans, znajdujący się w wysoko przetworzonych produktach, w słodzących oraz tłuszczów odzwierzęcych, np. z mięsa wieprzowego.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.