Jakie tłuszcze wybierać
- 343 Views
- Redaktor gcv.pl
- 7 czerwca 2019
- Twist Power porady
Osobom dbającym o linię tłuszcz kojarzy się z czymś, czego należy unikać. Tymczasem całkowicie beztłuszczowa dieta jest w dużej mierze jałowa – w tłuszczach rozpuszczalne są bezcenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy, dlatego nie można sobie pozwolić na to, by ten składnik całkowicie pomijać.
Wielkim błędem jest chociażby sięganie po bardzo niskotłuszczowe lub też w ogóle pozbawione tłuszczu produkty mleczne, nabiał itd. Takie produkty są bezwartościowe, gdyż organizm nie pobiera z nich cennej witaminy D. Podobnie surówki – muszą być podane z oliwą lub odrobiną majonezu.
Tutaj nie chodzi o to, że warzywa mają w tym tłuszczu pływać, lecz by po prostu tego typu dania były zawsze w ten sposób podawane, z odrobiną zdrowego, wartościowego oleju, który sam w sobie też jest nośnikiem cennych substancji, np. kwasów tłuszczowych omega. Przede wszystkim zaś należy unikać tłuszczów tanich roślinnych – tzw. trans, znajdujący się w wysoko przetworzonych produktach, w słodzących oraz tłuszczów odzwierzęcych, np. z mięsa wieprzowego.

- 6 kwietnia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
- 13 marca 2022
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
- 12 lutego 2022
Rośliny tylko ekologiczne
- 14 stycznia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
Rośliny tylko ekologiczne
Rozwiązanie dla osób z nadwagą
Na skurcze łydek i nie tylko
Czym jest Cholina
Pieczywo i makarony przed maratonem
Wapń – budulec kości