Rola fosforu w diecie sportowej
1 min readFosfor jako składnik mineralny naszego pożywienia jest obecny praktycznie w każdej naszej komórce, ponieważ jest nam niezbędny do życia. 85% fosforu znajduje się w kościach i zębach dlatego jest on niezbędny do tego, aby utrzymać ich prawidłową strukturę oraz rozwój. Występuje on również w tkankach miękkich, czyli w tkankach mięśni, serca oraz mózgu. Pełni on także ważną rolę podczas wzrostu, tym bardziej u małych dzieci i odbudowy czy naprawy tkanek uszkodzonych. Dzięki fosforowi funkcjonowanie naszych nerwów i mózgu jest prawidłowe. Podtrzymuje ogólną witalność, świeżość organizmu. Dodatkowo odgrywa ważną rolę w pracy naszego najważniejszego narządu – serca. Fosfor znajduję się rybach, jajkach, serach, wędlinach, otrębach, szynkach i w wielu artykułach spożywczych. Niedobór fosforu, czyli fosfatemia, prowadzi do zaburzeń pracy wielu ważnych dla nas narządów, w tym niestety serca oraz nerek. Niedobór fosforu w diecie jest bardzo rzadko spotykane i jest wynikiem np. diety ubogobiałkowej, niedoboru witaminy D, diety odchudzającej itd.