Tłuszcze potrzebne, byle nie za dużo
- 317 Views
- Redaktor gcv.pl
- 8 lipca 2019
- Twist Power porady
Wbrew panującym niekiedy opiniom, sportowcy nie powinni unikać tłuszczy. Powinien on być jednak właściwie dobrany, zarówno dawka, jak i jego jakość. Trzeba pamiętać, że tłuszcz jest znakomitym źródłem nie tylko energii, ale też wielu witamin (niektóre są rozpuszczalne w tłuszczach). Organizm szczególnie potrzebuje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które występują w różnych tłuszczach. Nie oznacza to, że sportowcy powinni mieć dietę wysokotłuszczową. Wprost przeciwnie. Powinni mieć bardzo starannie dobraną dawkę, w zależności od wieku, płci oraz rodzaju uprawianego sportu i intensywności treningów. Najlepsze źródła dobrych tłuszczów to wszelkiego rodzaju orzechy i pestki. Dobre jest też masło orzechowe czy sojowy ser tofu. Jedząc je dostarcza się organizmowi nie tylko nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też wielu mikroelementów. Dlaczego nie należy jeść zbyt dużej ilości tłuszczy? Nadmiar tego składnika przedłuża proces trawienia, pogarszając przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, a przez to dostarczanie składników do mięśni i innych tkanek jest dużo gorsze.

- 6 kwietnia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
- 13 marca 2022
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
- 12 lutego 2022
Rośliny tylko ekologiczne
- 14 stycznia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
Rośliny tylko ekologiczne
Rozwiązanie dla osób z nadwagą
Na skurcze łydek i nie tylko
Czym jest Cholina
Pieczywo i makarony przed maratonem
Wapń – budulec kości