27 kwietnia 2024

W jakiej postaci przyjmować błonnik?

1 min read

Osoby dbające o swoją kondycję i wygląd swojej sylwetki doskonale zdają sobie sprawę, że jednym z elementów, który jest w stanie wesprzeć ich działania, jest błonnik pokarmowy. O błonniku zrobiło się ostatnimi czasy głośno. Nie bez powodu. Jest on bowiem wstanie robić naprawdę wiele dobrego. Po pierwsze – niejako robi on porządek w naszych jelitach, usuwając z nich toksyny i zalegające resztki pokarmowe. Po drugie – podtrzymuje poziom glukozy we krwi i daje poczucie sytości, dzięki czemu nie mamy ochoty na podjadanie słodkich przekąsek. Po trzecie- dba o prawidłowy poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy. Te i wiele innych zalet wpływają na to, że nie może go po prostu zabraknąć w naszej codziennej diecie. Dzienne spożycie błonnika pokarmowego powinno się mieścić pomiędzy 20, a 40mg. Możemy sięgnąć po produkty, które go zawierają np. pieczywo pełnoziarniste, jak też po suplementy, zawierające ten składnik. Sproszkowanym błonnikiem możemy posypać jogurt czy inny posiłek.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.