Dlaczego nie warto spożywać tłuszczy trans?
1 min readTłuszcze trans znajdziemy między innymi w gotowych ciastkach, drożdżówkach oraz pączkach. Nie brakuje ich również w żywności wysokoprzetworzonej. Sięgać po nie nie należy, ale dlaczego? Poznajmy najważniejsze powody bliżej.
Szkodzą sercu
Przede wszystkim tłuszcze trans wpływają w sposób bardzo negatywny na kondycję naszego serca. Przyczyniają się do powstania miażdżycy, a ta z kolei prowadzić może do zawału mięśnia sercowego. Długotrwale podnoszą również ciśnienie krwi, co zwiększa ryzyko udaru krwotocznego mózgu.
Wywołują cukrzycę
Jeżeli regularnie będziemy spożywać tłuszcze trans, poziom glukozy we krwi będzie stale znajdował się na zbyt wysokim poziomie. Stąd już tylko mały krok do rozwoju cukrzycy insulinozależnej, która jest najbardziej uciążliwa.
Utrudniają utrzymanie prawidłowej wagi
Spożywanie tłuszczy trans skutkuje pojawieniem się nadwagi. Może ona wystąpić nawet wtedy, kiedy ilość spożywanych kalorii nie jest zbyt duża. Tkanka tłuszczowa odkładać będzie się na brzuchu, tworząc tym samym charakterystyczną oponkę.