Dlaczego nie warto spożywać tłuszczy trans?
- 374 Views
- Redaktor gcv.pl
- 7 maja 2019
- Twist Power porady
Tłuszcze trans znajdziemy między innymi w gotowych ciastkach, drożdżówkach oraz pączkach. Nie brakuje ich również w żywności wysokoprzetworzonej. Sięgać po nie nie należy, ale dlaczego? Poznajmy najważniejsze powody bliżej.
Szkodzą sercu
Przede wszystkim tłuszcze trans wpływają w sposób bardzo negatywny na kondycję naszego serca. Przyczyniają się do powstania miażdżycy, a ta z kolei prowadzić może do zawału mięśnia sercowego. Długotrwale podnoszą również ciśnienie krwi, co zwiększa ryzyko udaru krwotocznego mózgu.
Wywołują cukrzycę
Jeżeli regularnie będziemy spożywać tłuszcze trans, poziom glukozy we krwi będzie stale znajdował się na zbyt wysokim poziomie. Stąd już tylko mały krok do rozwoju cukrzycy insulinozależnej, która jest najbardziej uciążliwa.
Utrudniają utrzymanie prawidłowej wagi
Spożywanie tłuszczy trans skutkuje pojawieniem się nadwagi. Może ona wystąpić nawet wtedy, kiedy ilość spożywanych kalorii nie jest zbyt duża. Tkanka tłuszczowa odkładać będzie się na brzuchu, tworząc tym samym charakterystyczną oponkę.

- 6 kwietnia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
- 13 marca 2022
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
- 12 lutego 2022
Rośliny tylko ekologiczne
- 14 stycznia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
Rośliny tylko ekologiczne
Rozwiązanie dla osób z nadwagą
Na skurcze łydek i nie tylko
Czym jest Cholina
Pieczywo i makarony przed maratonem
Wapń – budulec kości