29 kwietnia 2024

Cynk – niedoceniony, a ważny

1 min read

Chociaż cynk pełni w ludzkim organizmie wiele kluczowych ról i odpowiada za prawidłowe działanie wielu enzymów, wciąż jest niedoceniany i zapomniany. Być może wiąże się to z faktem, że jego bogatym źródłem są produkty spożywcze jadane rzadko i w niedużych ilościach? Niemniej warto przyjrzeć się zawartości cynku w swojej diecie i zadbać, by nie powstawały jego niedobory.
Cynk jest jednym ze składników, bez których ludzkie ciało nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Pierwiastek odrywa bardzo ważną rolę w syntezie DNA i białka, wpływa także na prawidłowy wzrost i rozwój płciowy, działanie trzustki, prostaty, grasicy. Jest kluczowy również dla prawidłowego działania układu immunologicznego. W organizmie kobiety reguluje miesiączki i wpływa na płodność.
Niedobory cynku można stwierdzić poprzez brak apetytu, zmniejszenie libido, suchość w ustach. Mogą one skutkować także spadkiem odporności na wirusy i bakterie. Przypadki przyjmowania zbyt dużych dawek cynku zauważa się jedynie u osób posiłkujących się dodatkową suplementacją.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.