26 kwietnia 2024

Czym jest L-arginina

1 min read

Arginina jest organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów. W organizmach żywych bierze ona udział w przenoszeniu azotu w cyklu metabolicznym, prowadzącym do powstania mocznika oraz syntezie kreatyniny. Poziom argininy w diecie jest bardzo istotny i wpływa na pracę wielu narządów organizmu. Przy zbyt malej podaży z pożywieniem lub w trakcie intensywnych cykli treningowych, infekcjach, marskości wątroby, impotencji oraz bezpłodności u mężczyzn zaleca się dodatkową suplementację L-argininą.
Arginina ma bardzo duże znaczenie w uzupełnianiu diety sportowców. Jest to aminokwas niezbędny w produkcji związków koniecznych do wytwarzania energii w mięśniach, np.: fosforanu argininy lub forsoranu kreatyny. Ponadto sprawuje ona istotne funkcje w transporcie, usuwaniu oraz magazynowaniu azotu. Procesy te posiadają bardzo silny wpływ na metabolizm mięśniowy.
Arginina najlepiej wchłania się do krwioobiegu i nie wymaga trawienia, jeżeli jest przyjmowana w postaci naturalnej, czyli oznaczonej literą „L” przed nazwą oraz w formie wolnej. Preparaty tego typu nie obciążają układu pokarmowego, a efekty ich działania pojawiają się w bardzo krótkim czasie.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.