Czym jest L-arginina
- 367 Views
- Redaktor gcv.pl
- 11 stycznia 2019
- Twist Power porady
Arginina jest organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów. W organizmach żywych bierze ona udział w przenoszeniu azotu w cyklu metabolicznym, prowadzącym do powstania mocznika oraz syntezie kreatyniny. Poziom argininy w diecie jest bardzo istotny i wpływa na pracę wielu narządów organizmu. Przy zbyt malej podaży z pożywieniem lub w trakcie intensywnych cykli treningowych, infekcjach, marskości wątroby, impotencji oraz bezpłodności u mężczyzn zaleca się dodatkową suplementację L-argininą.
Arginina ma bardzo duże znaczenie w uzupełnianiu diety sportowców. Jest to aminokwas niezbędny w produkcji związków koniecznych do wytwarzania energii w mięśniach, np.: fosforanu argininy lub forsoranu kreatyny. Ponadto sprawuje ona istotne funkcje w transporcie, usuwaniu oraz magazynowaniu azotu. Procesy te posiadają bardzo silny wpływ na metabolizm mięśniowy.
Arginina najlepiej wchłania się do krwioobiegu i nie wymaga trawienia, jeżeli jest przyjmowana w postaci naturalnej, czyli oznaczonej literą „L” przed nazwą oraz w formie wolnej. Preparaty tego typu nie obciążają układu pokarmowego, a efekty ich działania pojawiają się w bardzo krótkim czasie.

- 6 kwietnia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
- 13 marca 2022
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
- 12 lutego 2022
Rośliny tylko ekologiczne
- 14 stycznia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
Rośliny tylko ekologiczne
Rozwiązanie dla osób z nadwagą
Na skurcze łydek i nie tylko
Czym jest Cholina
Pieczywo i makarony przed maratonem
Wapń – budulec kości