Jaką wartość dla naszego organizmu ma błonnik?
- 332 Views
- Redaktor gcv.pl
- 21 lipca 2019
- Twist Power porady
Błonnik, nazywany również włóknem pokarmowym, jest substancją pochodzenia roślinnego, która nie rozpuszcza się w procesie trawiennym. niemniej, jest on bardzo istotny w prawidłowym działaniu całego układu pokarmowego. Błonnik dzielimy na naturalny (czyli roślinny) oraz suplementarny, izolowany w laboratoriach, i przyjmowany w formie dodatku do normalnego pożywienia. Błonnik posiada wiele cennych cech. Wśród nich warto wymienić: zmniejszenie wchłaniania cholesterolu oraz trójglicerydów, spowolnienie rozkładu węglowodanów, a tym samym zapewnienie energii na znacznie dłużej. Błonnik uczestniczy również w obniżaniu ciśnienia krwi. Spożywany jest przede wszystkim na regulację tempa wypróżnień i suwania toksyn z organizmu. Ceniony jest ze względu na to, że pęcznieje w żołądku, zmniejszając poczucie głodu. Codzienna dieta może nie być w stanie zapewnić nam odpowiedniej dawki błonnika – warto wtedy sięgać po produkty apteczne lub też dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Błonnik jest dostępny w formie kapsułek lub proszku.

- 6 kwietnia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
- 13 marca 2022
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
- 12 lutego 2022
Rośliny tylko ekologiczne
- 14 stycznia 2022
Napój hipo-, hiper-, izotoniczny
Dlaczego warto rezygnować z tłuszczy trans?
Rośliny tylko ekologiczne
Rozwiązanie dla osób z nadwagą
Na skurcze łydek i nie tylko
Czym jest Cholina
Pieczywo i makarony przed maratonem
Wapń – budulec kości