19 kwietnia 2024

Jaką wartość dla naszego organizmu ma błonnik?

1 min read

Błonnik, nazywany również włóknem pokarmowym, jest substancją pochodzenia roślinnego, która nie rozpuszcza się w procesie trawiennym. niemniej, jest on bardzo istotny w prawidłowym działaniu całego układu pokarmowego. Błonnik dzielimy na naturalny (czyli roślinny) oraz suplementarny, izolowany w laboratoriach, i przyjmowany w formie dodatku do normalnego pożywienia. Błonnik posiada wiele cennych cech. Wśród nich warto wymienić: zmniejszenie wchłaniania cholesterolu oraz trójglicerydów, spowolnienie rozkładu węglowodanów, a tym samym zapewnienie energii na znacznie dłużej. Błonnik uczestniczy również w obniżaniu ciśnienia krwi. Spożywany jest przede wszystkim na regulację tempa wypróżnień i suwania toksyn z organizmu. Ceniony jest ze względu na to, że pęcznieje w żołądku, zmniejszając poczucie głodu. Codzienna dieta może nie być w stanie zapewnić nam odpowiedniej dawki błonnika – warto wtedy sięgać po produkty apteczne lub też dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Błonnik jest dostępny w formie kapsułek lub proszku.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.