29 kwietnia 2024

Pieczywo i makarony przed maratonem

1 min read

Jednym z najważniejszych składników w diecie sportowca są węglowodany. To właśnie przede wszystkich z nich organizm czerpie energię. Na dodatek może cukry magazynować w formie glikogeny. Węglowodany powinny stanowić podstawę diety. Ich spożycie powinno wynosić ok. 50-60% wartości dobowego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Węglowodany dla sportowców (choć nie tylko) najlepiej pozyskiwać z roślin zbożowych, które spożywa się w postaci pieczywa, makaronów czy kasz. Znakomity jest ryż i rośliny strączkowe. Najlepszą są węglowodany złożone, które dłużej uwalniają energię, sprawiając, że organizm jest dłużej syty i ma lepszą wydolność. Szczególnie ważne są węglowodany w sporcie wytrzymałościowym, gdzie przewidziany jest długotrwały wysiłek. Dla kolarzy czy maratończyków opracowywane są specjalne diety węglowodanowe, które pozwalają zgromadzić niezbędny zapas glikogenu. Doskonałym źródłem, choć raczej awaryjnym, są specjalne batony energetyczne. Bardzo dobrze sprawdzają się też suszone owoce.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.