27 kwietnia 2024

Wapń w organizmie

1 min read

Od dawna wapń, wraz z witaminą D, znane są jako składniki korzystnie wpływające na kości. Potrzebne zarówno w fazie wzrostu, jako budulec, ale także po jej zakończeniu. Wzmacniają bowiem jej strukturę, przez o układ kostny staje się mniej podatny na urazy.
Niedawne badania naukowe pokazują jednak, że wapń wraz z witaminą D mogą pomóc osobom chcącym pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Działają zwłaszcza na tłuszcz zlokalizowany na brzuchu, a więc w okolicy, która jest najczęstszym powodem odchudzania.
Naukowcy przypuszczają, że składniki te działają na poziomie żołądka i jelit, ograniczając wchłanianie tłuszczu ze spożytych pokarmów, a także zmniejszają łaknienie. Dzięki temu zjadane posiłki są o wiele mniejsze, a przerwy pomiędzy ich przyjmowaniem, wydłużają się.
Logicznym działaniem, jakie powinna podjąć osoba z zamiarem redukcji tkanki tłuszczowej, jest przyjrzenie się własnej diecie. Należy ją tak zaplanować, aby zwiększyć przyjmowanie wapnia i witaminy D, co pozwoli zoptymalizować rezultaty treningu.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.